Шоколадний фондан
Шоколадний фондан - популярний французький десерт, який дослівно перекладається як шоколад, що «тане» (фр. Fondant au chocolat).
Як це часто буває, зобов'язані своїй появі з простої нагоди: кухар дістав свої кекси з печі раніше часу і виявив, що всередині вони ще рідкі, а гаряча начинка витікала подібно до лави. Незважаючи на помилку, десерт став неймовірно популярним у найкращих ресторанах світу. А ще фондан дуже легко приготувати вдома, отож рецепт.
Інгредієнти
- Шоколад темний 60-80% - 100 г
- Масло вершкове - 60 г
- Цукор - 40 г
- Яйця - 2 шт.
- Борошно - 40 г
- Сіль - 1 щіпка
Кроки приготування
- Готуємо усі інгредієнти. Яйця потрібні не дуже холодні, тому потрібно дістати їх заздалегідь з холодильника або потримати у теплій воді.
- Шоколад розламуємо на шматочки, додаємо до нього вершкове масло. Розтоплюємо суміш на водяній бані або в мікрохвильовій печі (будьте обережні, не перегрійте масу, інакше шоколад може згорнутися.
- Ретельно змішайте до отримання однорідної маси, якщо вона вийшла дуже гаряча, остудіть.
- У посуд для збивання вибиваємо яйця, додаємо цукор та сіль. Перемішуємо їх до однорідності та розчинення цукру та солі, сильно збивати не потрібно, просто перемішуємо міксером, віночком або навіть просто виделкою.
- Виливаємо охолоджену шоколадну масу в яєчну і перемішуємо. Обов'язково простежте, щоб шоколадно-масляна суміш не була дуже гарячою, інакше яйця можуть згорнутися.
- Просіюємо борошно в шоколадно-яєчну масу. Перемішуємо до однорідності, але не вимішувати дуже довго, оскільки при довгому вимішуванні, кекси можуть вийти занадто щільними.
- Якщо ви використовуєте силіконові формочки, то їх змащуємо тонким шаром вершкового масла, якщо ж використовуєте фарфорові, керамічні або металеві форми, їх варто не тільки змастити маслом, але і присипати потім тонким шаром борошна або какао-порошком. З форм, підготовлених таким способом буде набагато простіше витягти готові кекси не пошкодивши їх.
- Розливаємо тісто у форми. Ставимо в розігріту до 200 ° С духовку на 7-10 хвилин (я виймаю кекси з духовки, коли вони трохи піднімаються, а серединка трохи провалюється всередину).
- Отже, шоколадний фондан готовий. Подавайте цей десерт одразу, доки він не охолонув. І, не забувайте, що гарячі шоколадні кекси з рідкою начинкою дуже смачні з кулькою холодного морозива. Смачного!