Це цікаво

  1. Головна
  2. Блог
  3. Шоколадний фондан
16.03.2023
Поділитися

Шоколадний фондан

Шоколадний фондан - популярний французький десерт, який дослівно перекладається як шоколад, що «тане» (фр. Fondant au chocolat).

Як це часто буває, зобов'язані своїй появі з простої нагоди: кухар дістав свої кекси з печі раніше часу і виявив, що всередині вони ще рідкі, а гаряча начинка витікала подібно до лави. Незважаючи на помилку, десерт став неймовірно популярним у найкращих ресторанах світу. А ще фондан дуже легко приготувати вдома, отож рецепт.

 

Інгредієнти
  • Шоколад темний 60-80% - 100 г
  • Масло вершкове - 60 г
  • Цукор - 40 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Борошно - 40 г
  • Сіль - 1 щіпка
Кроки приготування
  1. Готуємо усі інгредієнти. Яйця потрібні не дуже холодні, тому потрібно дістати їх заздалегідь з холодильника або потримати у теплій воді.
  2. Шоколад розламуємо на шматочки, додаємо до нього вершкове масло. Розтоплюємо суміш на водяній бані або в мікрохвильовій печі (будьте обережні, не перегрійте масу, інакше шоколад може згорнутися.
  3. Ретельно змішайте до отримання однорідної маси, якщо вона вийшла дуже гаряча, остудіть.
  4. У посуд для збивання вибиваємо яйця, додаємо цукор та сіль. Перемішуємо їх до однорідності та розчинення цукру та солі, сильно збивати не потрібно, просто перемішуємо міксером, віночком або навіть просто виделкою.
  5. Виливаємо охолоджену шоколадну масу в яєчну і перемішуємо. Обов'язково простежте, щоб шоколадно-масляна суміш не була дуже гарячою, інакше яйця можуть згорнутися.
  6. Просіюємо борошно в шоколадно-яєчну масу. Перемішуємо до однорідності, але не вимішувати дуже довго, оскільки при довгому вимішуванні, кекси можуть вийти занадто щільними.
  7. Якщо ви використовуєте силіконові формочки, то їх змащуємо тонким шаром вершкового масла, якщо ж використовуєте фарфорові, керамічні або металеві форми, їх варто не тільки змастити маслом, але і присипати потім тонким шаром борошна або какао-порошком. З форм, підготовлених таким способом буде набагато простіше витягти готові кекси не пошкодивши їх.
  8. Розливаємо тісто у форми. Ставимо в розігріту до 200 ° С духовку на 7-10 хвилин (я виймаю кекси з духовки, коли вони трохи піднімаються, а серединка трохи провалюється всередину).
  9. Отже, шоколадний фондан готовий. Подавайте цей десерт одразу, доки він не охолонув. І, не забувайте, що гарячі шоколадні кекси з рідкою начинкою дуже смачні з кулькою холодного морозива. Смачного!